gemotiveerd door de onrechtvaardige straffen, die ons toebedeeld waren.
Maar wij kregen, helaas, dertig jaar geleden die kans niet.
En wanneer wij nu, dertig jaar later, de zaak eens rustig bekijken, dan vinden wij, dat de wereldhervormers, die nu ongetwijfeld bekneld zitten tussen dezelfde banken, waar wij zo vele malen in geleden hebben, hun zeer begrijpelijke en rechtmatige bezwaren liefst ook maar in reserve moeten houden; over 25 jaar zal een gedenkboek worden uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan der R.H.B.S. en tegen die tijd zullen ook zij voldoende zijn aangetast door ouderdomsseniliteit, om zich te kunnen neerleggen bij de geestelijke foltering, die hun nakomelingen dán ondergaan.
Wij waren er, dertig jaar geleden, diep van overtuigd, dat de grammaticale raadseltjes, waarmee de lessen in Nederlands werden versierd, volstrekte waanzin en geraffineerde plagerijen waren. In latere jaren hebben wij dat oordeel grondig moeten herzien, toen wij af te rekenen kregen met wanhopige krantencorrectoren.
Wij vonden, dertig jaar geleden, dat men ons te zeer verdiepte in de geheimen van vreemde talen. Wij demonstreerden zelfs ons lijdelijk verzet in drie sprekende - negatieve - cijfers op een jaarrapport, waar wij pijnlijke herinneringen aan bewaren. Er stonden namelijk op dat rapport ook drie onvoldoende cijfers voor wiskundevakken en wij waren, wat men noemde "geflats". Het onbarmhartige leven heeft ons de halve wereld door gejaagd en wij hebben in alle mogelijke landen geworsteld met alle mogelijke talen. Ook hebben wij in de loop der tijden vele wiskundige kunstjes moeten uithalen om onze begrotingen te laten kloppen en onze belastingbiljetten in te vullen met een schijn van waarschijnlijkheid.
Wij dachten, dertig jaar geleden, dat alle mogelijke vakken, waarmee onze lesroosters bezwaard waren, om ons het leven te vergallen, na het einddiploma rustig konden vergeten worden; maar wij verzeilden